Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - Πόσο σημαντική είναι η βόλτα και τι λάθη κάνουμε σε αυτήν!

Πόσο σημαντική είναι η βόλτα και τι λάθη κάνουμε σε αυτήν!





Βόλτα: Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που δεν πρέπει να λείπει από την καθημερινότητα του σκύλου. Η βόλτα καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των καθημερινών αναγκών του σκύλου, καθώς κατά τη διάρκεια της εξερευνά την περιοχή (κυρίως μέσα από τις μυρωδιές), εκτονώνεται σωματικά και πνευματικά, κοινωνικοποιείται και καλύπτει τις φυσικές του ανάγκες.

Κάποια από τα λάθη που γίνονται συνήθως και που θα πρέπει να αποφεύγονται είναι τα εξής:

• Ασταθές πρόγραμμα. Η συγκεκριμένη ρουτίνα στη βόλτα του σκύλου βοηθάει την ισορροπία του χαρακτήρα του. Αντιθέτως ένα μη σταθερό πρόγραμμα ενισχύει τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές (π.χ γάβγισμα, ανησυχία κ.λπ.).
• Ελάχιστες και μικρής διάρκειας βόλτες. Αυτού του είδους οι βόλτες είναι αγχωτικές και για εμάς και για τον σκύλο και το μόνο που στην ουσία καλύπτουν είναι οι φυσικές του ανάγκες. Είναι κάτι που συνηθίζεται κυρίως όταν ο σκύλος έχει μεγάλο χώρο στη διάθεση του (π.χ. οικόπεδο ή μεγάλη αυλή) και λανθασμένα υπάρχει η αντίληψη ότι σε αυτήν την περίπτωση η βόλτα είναι προαιρετική. Έτσι η ύπαρξη μεγάλου χώρου, από πλεονέκτημα γίνεται μειονέκτημα στην ποιότητα της ζωής του σκύλου.
• Βόλτα χωρίς λουρί. Αφήνοντας ελεύθερο τον σκύλο μας δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε την συμπεριφορά του (πόσο μάλλον των υπόλοιπων σκύλων), βάζοντας έτσι σε κίνδυνο την ασφάλεια τόσο του ίδιου όσο και των άλλων σκύλων ή ανθρώπων. Την ίδια στιγμή δεν είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε τις εντολές μας, ενισχύοντας έτσι την ανυπακοή.
• Βόλτα με κοντό λουρί. Με τον τρόπο αυτό η βόλτα μετατρέπεται σε περιορισμό. Επιπροσθέτως ο σκύλος είναι σε μόνιμο στρες, ενώ δεν αργεί να γίνει εξαρτημένος από το τράβηγμα και εν τέλει η βόλτα να μετατραπεί σ’ ένα διαρκές πνίξιμο (συνεχές κλείσιμο της τραχείας).
• Λανθασμένη χρήση εκπαιδευτικού κολάρου. Σε συνέχεια των παραπάνω, δεν είναι λίγοι αυτοί που χρησιμοποιούν εκπαιδευτικά κολάρα προκειμένου να σταματήσουν ή να περιορίσουν το τράβηγμα. Η χρήση των κολάρων αυτών με πειραματικό τρόπο τα μετατρέπει από εκπαιδευτικά εργαλεία σε πνίχτες, και αυτό που ακολουθεί είναι η απευαισθητοποίηση του κολάρου και το εντονότερο τράβηγμα του σκύλου, βάζοντας σε κάποιες περιπτώσεις σε κίνδυνο την υγεία του σκύλου. Για τον λόγο αυτό η χρήση τους απαιτεί καθοδήγηση από επαγγελματία εκπαιδευτή.

Όλα τα παραπάνω μετατρέπουν τις βόλτες σε μία αρνητική εμπειρία τόσο για τον χειριστή όσο και για τον σκύλο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα και μεταβολές στη συμπεριφορά του.
Εάν τα παραπάνω αποτελούν προβλήματα της καθημερινότητας σας μην διστάσετε να συμβουλευτείτε κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή.

Πηγή: k9doorways.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.