Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Παγκόσμια Ημέρα, η 28η Απριλίου, για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία


Παγκόσμια Ημέρα, η 28η Απριλίου, για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία




Ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία» έχει καθιερωθεί η 28η Απριλίου, από το 2001, ενώ η Ελλάδα έχει ενταχθεί επισήμως από το 2005 στην ομάδα των 100 και πλέον χωρών, ανά τον κόσμο, που συμμετέχουν ενεργά στις εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας(ΔΟΕ).
Σύμφωνα με τη ΔΟΕ «εθνική κουλτούρα ασφάλειας και υγείας είναι εκείνη κατά την οποία το δικαίωμα σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον είναι σεβαστό σε όλα τα επίπεδα, όπου οι κυβερνήσεις, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι συμμετέχουν ενεργά στη διασφάλιση ενός ασφαλούς και υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος, μέσω ενός συστήματος καθορισμένων δικαιωμάτων,ευθυνών και καθηκόντων και όπου η υψηλότερη προτεραιότητα δίνεται στην αρχή πρόληψης».
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, Αντώνης Χριστοδούλου, σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρθηκε στην ημέρα και στο μήνυμα που πρέπει να σταλεί προς όλους, ενώ παρουσίασε και κάποια στοιχεία που αφορούν τα ατυχήματα στον εργασιακό χώρο και τις πολλαπλές συνέπειες τους που σίγουρα γεννούν ανησυχία και προβληματισμό.
Συγκεκριμένα δήλωσε: «Η Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία έχει καθιερωθεί από το 2001 με στόχο την επικέντρωση του διεθνούς ενδιαφέροντος στα θέματα πρόληψης ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.Τα νούμερα μιλκάνε από μόνα τους. Συγκεκριμένα η μη πρόληψη κοστίζει κάθε χρόνο κατά μέσο όρο το 4% του ΑΕΠ παγκοσμίως ενώ στην Ελλάδα αυτό μεταφράζεται σε 6 δισ. ευρώ ετησίως. Το θέμα όμως δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά έχει να κάνει και με κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Από εργατικά ατυχήματα θρηνούμε σε ευρωπαικό επίπεδο το χρόνο σχεδόν 5000 ανθρώπινες ζωές και σχεδόν 160.000 επαγγελματικές ασθένειες κυρίως καρκίνους. Εμείς στη Διεύθυνση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία στον φετινό εορτασμό, που έχει θέμα: "Δημιουργούμε όλοι μαζί κουλτούρα πρόληψης για ΑΥΕ", με μια σειρά από δράσεις θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι είναι μείζον να δημιουργηθεί μια νοοτροπία πρόληψης που αφορά όλους τόσο την πολιτεία όσο και τους εργοδότες και τους εργαζομένους».
Αμείλικτα όμως είναι συνολικά τα στοιχεία που δίνει η Eurostat, που αναφέρονται μέχρι το 2007.
-Το 2007 γιαν το οποίο είναι διαθέσιμα συγκριτικά σταστιστικά στοιχεία για την Ευρωπαική Ένωση των 27, 6.9 εκατομμύρια άνθρωποι υπέστησαν ένα ή περισσότερα ατυχήματα στους χώρους εργασίας.
-Κάθε 3,5 λεπτά σημειώνεται ένας θάνατος στην ΕΕ λόγω ατυχημάτων ή ασθένειας που σχετίζεται με τις συνθήκες του εργασιακού περιβάλλοντος.
-Το 25% των εργαζομένων έχουν δηλώσει ότι η εργασία τους έχει ως επί το πλείστον αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία τους.
-Μεταξύ του 1999 και του 2007 η ΕΕ βελτίωσε την ασφάλεια στους χώρους εργασίας καθώς τα θανατηφόρα ατυχήματα μειώθηκαν στην ΕΕ των 15 ενώ η ασφάλεια στο εργασιακό περιβάλλον βελτιώθηκε ακόμα πιο δραστικά όσον αφορά στα μη θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα,τα οποία κατέγραψαν δραματική μείωση.
- Παρά τα ενθαρρυντικά αυτά νέα, οι ασθένειες που σχετίζονται με την εργασία και οι οποίες εκδηλώνονται ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα σαφώς παρουσιάζουν ανοδική πορεία.
Το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της ανάδειξης των θεμάτων ασφάλειας και υγείας στην εργασία έχει προγραμματίσει μια σειρά από δράσεις με αφορμή την Ημέρα που θα συμβάλλουν κυρίως στην ευαισθητοποίηση για το ευρύ κοινό στο ζήτημα,αλλά και την ευρύτερη γνωστοποίηση της Ημέρας.
Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν με τη συνδρομή τον Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με τη μετάδοση σχετικών spot και με μια έκθεση φωτογραφιών που παράγει ο Ευρωπαικός Οργανισμνός για την ΑΥΕ σε μορφή banners και διανομή ενημερωτικού υλικού στο σταθμό μετρό "Σύνταγμα" με την ευγενική χορηγία της "ΣΤΑΣΥ Α.Ε.".
Επίσης, η ενημέρωση θα φτάσει και στα σχολεία ενώ θα υπάρξει και μια σειρά άλλων δράσεων.
Το μήνυμα που στοχεύεται να σταλεί για τη σημερινή Ημέρα και αφορά φυσικά όλο το χρόνο στους χώρους εργασίας είναι ότι όλοι μαζί μπορούν να είναι αποτελεσματικοί αρκεί να υπάρχει θέληση και προσπάθεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.