Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Έρευνα: Οι σκύλοι μας νιώθουν όπως τα μωρά τους γονείς τους!

Η μεγάλη αυτή έρευνα, επικεντρωμένη στα σκυλιά, από το Πανεπιστήμιο Έμορι της πολιτείας της Τζόρτζια βασίστηκε στη μέθοδο της μαγνητικής τομογραφίας για να επιβεβαιώσει τα αισθήματα αγάπης και αφοσίωσης που τρέφουν οι σκύλοι για τους ανθρώπους.

Έρευνα: Οι σκύλοι μας νιώθουν όπως τα μωρά τους γονείς τους!




Η τεχνική της νευροαπεικόνισης εστιάστηκε στο κέντρο της οσμής του εγκεφάλου του σκύλου για να δείξει ότι η μυρωδιά των ιδιοκτητών των σκύλων ενεργοποιεί τον κερκοφόρο πυρήνα του εγκεφάλου όπου βρίσκεται το ‘κέντρο επιβράβευσης’. Μάλιστα, οι σκύλοι δίνουν προτεραιότητα στις ανθρώπινες μυρωδιές σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη.

Την ίδια μέθοδο, αυτή της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) έχουν ακολουθήσει και Ούγγροι ερευνητές του πανεπιστημίου Έοτβος Λόραντ της Βουδαπέστης, οι οποίοι μελέτησαν  την εγκεφαλική δραστηριότητα των σκύλων στο άκουσμα ανθρώπινων και σκυλίσιων ήχων, όπως φωνές, γέλια, κλάματα, γαβγίσματα, αναστεναγμοί και σφυρίγματα.

Μάλιστα, η έρευνα αυτή απέδειξε ότι ο σκυλίσιος εγκέφαλος είναι σχεδιασμένος με τρόπο ώστε να συναισθάνεται τον άνθρωπο, αφού περιοχές του είναι, ακριβώς όπως και σε εμάς, εξειδικευμένες στην επεξεργασία της φωνής.

Ο επικεφαλής της ουγγρικής μελέτης Αττίλα Άντιτς υποστηρίζει ότι οι σκύλοι αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο που κάνουν τα μωρά με τους γονείς τους, καθώς όταν φοβούνται ή ανησυχούν στρέφονται στον ιδιοκτήτη τους όπως τα μωρά προς του γονείς τους. Αντίθετα, αυτό δεν συμβαίνει με άλλα οικόσιτα ή εξημερωμένα ζώα, όπως οι γάτες και τα άλογα, που απομακρύνονται μόλις αντιληφθούν κίνδυνο.

Μάλιστα, ο σκύλος είναι το μόνο μη πρωτεύον θηλαστικό που κοιτά τον άνθρωπο στα μάτια.
Πηγή: i-pet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.